Resepi - Baked Mac and Cheese

Assalamualaikum

K Ida nak share resepi Baked Mac and Cheese yang simple tapi sedap. Rasa cheese dia, lemak dia, sedap dia ermmm >_<

Dan yang penting senang nak buat. Kalau nak buat bekal anak ke sekolah, siapkan awal-awal sebelah malam, pagi tinggal bakar je. Sure pagi tu mak2 happy siap boleh nyanyi dekat dapur sebab bekal senang buat, dapur tak bersepah, tak berbau heheheh

Ok enjoy the recipe tau.  Kalau dah try jangan lupa tag K Ida ye di IG @idamjani.

Baked Mac and Cheese

Terliur tak korang tengok? garing dkt atas, dalam gooey
📸 : Kak Ida


Bahan-bahan :

1/2 pack (250g) Elbow Pasta (suka hati korang lah nak pakai bentuk mcmana boleh je)
500 ml susu full cream
4 keping sliccd Cheddar Cheese
4 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar butter
1-2 cups Gruyere Cheese
1 Cup Panko Breadcrumb atau Italian Bread Crumb pun boleh.
Perasa - Garam, Black Pepper dan boleh masukkan any herbs yang korang suka.  K Ida masukkan Oregano je.

Dalam periuk, didihkan air (letak minyak olive sikit) dan rebus pasta sampai lembut. Angkat dan toskan.

Panaskan kuali (api sederhana), masukkan butter sampai cair, kemudian masukkan tepung gandum. 
Masa ni keca kacau cepat-cepat ye nanti hangit.  Bila tepung dah brownish sikit, masukkan susu.  Kacau sampai semua sebati, masukkan Cheddar Cheese dan kacau sampai cheese larut.

Masukkan garam, black pepper dan herbs. Tutup api.

Masukkan pasta tadi dalam kuali dan gaulkan sampai semua pasta disaluti oleh gravy tadi.

Tuang separuh dalam baking pan, taburkan breadcrumb/panko, kemudian tuang lagi separuh pasta.  Sambil tekan2 dan ratakan tau. 

Last sekali, taburkan Gruyere Cheese bahagian atas sekali.  Masukkan ke dalam oven yang dah di panaskan terlebih dahulu. 200 degree celcius, bakar selama 15-20 mins (sampai cheese cair).  Sejukkan dan boleh lah makan.

Korang juga boleh variasi kan ikut selera. Breadcrumb boleh gantikan dengan cornflakes ke, nak masukkan sausages ke, corn ke apa2 lah yang korang suka.

Texture pun boleh variasikan, kalau korang suka yang lebih cair, banyakkan lagi gravy dan kurangkan waktu bakar. Kalau nak lebih kering, boleh lebihkan waktu bakar. Pandai2 adjust ok ;)

Selamat mencuba!

nah lagi satu gambar.
📸 : Kak Ida






Comments

Popular Posts